Szegedi Búvárok Olvasnivaló, búvárkodással kapcsolatos hasznos tartalmak
Búvár olvas pihenés közben.

Szegedi Búvárok / Olvasnivaló

Búvár Szeged

Szegedi Búvárok, búvárkodás, búvárok közössége!

Búvárkodás, búvár túrák, búvár oktatás, búvár közélet ... nem csak Szegedieknek!

Akit kicsit mélyebben is érdekel egy-egy téma a búvárkodással kapcsolatban, itt megtalálja. Javasolj tartalmat, ha valamiról szívesen olvasnál, vagy tájékozódnál.

Búvár olvas két merülés közt

Itt olyan víz alatti tevékenységekkel kapcsolatos tartalmak találhatók, melyek hasznosságuk miatt érdeklődésre tarhatnak számot. Ezek az írások, videók az elmúlt időszakban felgyülemlett tudást, észrevételeket tartalmazzák. Ha hibásnak gondolod bármelyik bejegyzést, kérlek jelezd és beszéljük meg.

 

 

Deep stop, Pyle stop

Táblázat vagy computer?

Hogyan, milyen szempontok alapján választ Wing-et a hobbybúvár?

Gonda Rudolf új búvárkönyve személyes élményei alapján

Szubjektív uszonyteszt

Clearled búvárlámpák tesztje

Back Plate Wing kontra Jacket stílusú BCD összehasonlítás

"Búvárpalack zsákban" a Szovjet Junga

Gopro Studio Lassítás és nagyítás

Így kezdődött - Braun Zoltán írása

Gopro Studio Kulcskeretek használata

Gopro Studio Vízalatti felvételek színezési utómunkái

Színek elnyelődése

Gradiens faktor a Bühlmann algoritmusban

Solo Diving, azaz merülés egyedül


Deep stop vagy Pyle stop

Rekreációs búvárok vagyunk, halacskákat nézegetünk, semmi dekompressziós megállót igénylő merülés. Maximum 30-40 méter. Megyünk a Guide után, nem lépjük túl a 10m/perces emelkedési sebességet és szuper minden.

szegedi búvárok biztonsági megálló kézjele

A merülés végéhez közeledve a vezető bemutatja a fenti kézjelet amivel jelzi, hogy itt az ideje megcsinálni a biztonsági megállót. Ekkor felemelkedünk hat és három méter közé, eltöltünk három percet, majd befejezzük a merülést.

szegedi búvárok lebegés biztonsági megálló

Mivel az utolsó tíz méteren van a legnagyobb nyomásváltozás, itt különösen fontos a lassú emelkedés a buborékok növekedésének és felhalmozódásának elkerülése érdekében. Nyilvánvalóan azt célozza a biztonsági megálló is, hogy a lehető leglassabban tegyük meg az utolsó tíz métert.

búvároktatás szeged klasszikus haldane merülési profil

A fenti ábrán egy klasszikus, sematikus profil látható a korábbi maximális emelkedési sebességgel és a biztonsági megállóval. Valahogy mégis kialakult fejfájás, fáradtság a merülések után. Persze iszunk sokat, lenyom a nitrogén, inkább merülünk nitrox-al. Voltak akik inkább megváltoztatták a modellt.

búvártanfolyam szeged suunto rgbm

Bruce R. Wienke munkássága alapján készült el a Suunto-val közösen az RGBM model, mely csökkentette az emelkedési sebességet és bevezette a folyamatos dekompresszió fogalmát amivel számolt is az utolsó tíz méteren, természetesen egyéb más újítás mellett. Ez a modell 1999-ben mutatkozott be a Vyper-ben, a Cobra-ban és a Stinger-ben.

búvár tanfolyam soapfish

No de vissza a halacskákhoz. Richard L. Pyle is szerette megfigyelni a halacskákat és fel is fedezett több, korábban ismeretlen fajt, mint a fenti képen látható Belonoperca pylei-t. Pyle 60-80 méteres mélységekben keresgélt és fogott halakat, melyeket a felszínre vitt, berakott akváriumba és tanulmányozott. Azt vette észre, hogy ha fogott halat, akkor a merülés után semmi baja sem volt, ha nem fogott halat, akkor rosszul érezte magát. Levertség, fejfájás, fáradtság...

búvár szeged peppermint angelfish

Mi volt különbség? Amikor nem fogott semmit, dekompressziós megállókat betartva emelkedett a felszínre. Ha fogott halat, akkor mélyebben is tartott megállókat azért, hogy a halak úszóhójagja tudjon alkalmazkodni. Ha a dekompressziós megállókat tartotta csak be, a halak elpusztultak.

búvároktatás szeged Pyle stop

a '90-es évek második felében kialakított egy modellt a dekompressziós megállókat tartalmazó merülésekhez és beleépített a megfigyelésein alapuló Deep stop, Píle stop, mélységi megálló rendszert. Ennek lényege, hogy bizonyos kalkuláció szerint a mélyben is megáll két percre. Ezzel a modellel sokkal biztonságosabban lehet felemelkedni, így gyorsan elterjedt.

búvár tanfolyam szeged suunto deep stop

Pyle és Wienke a Suunto támogatásával kidolgozott egy közös algoritmust, mely 2004-ben jelent meg a Vytec DS-ben. Ha bekapcsoljuk a deep stop rendszert, akkor mélységi megállókat ír elő emelkedéskor és nincsen javasolt biztonsági megálló, folyamatos dekompresszió van helyette csökkentett emelkedési sebességgel. Ez a kulcs. Ha átlépi a búvár a maximális emelkedési sebességet a felemlkedés során akkor azonnal kötelező biztonsági megállót ír elő a computer. Mennyiben érdekes ez egy rekreációs búvár számára? A következő túrán kiderítem. Bekapcsolom ezt a funkciót a Vytec-en és így merülök. A tapasztalatokról egy videóban számolok majd be. Hamarosan...

Emelkedj minél lassabban, tölts el a lehető legtöbb időt 3-10 méter között!

búvár szeged

Ha észrevételed van és hozzászólnál, tedd meg a Szegedi Búvárok facebook csoportjában vagy bármelyik elérhetőségünkön.


Ez nem is igazi kérdés, persze, hogy computer!

Talán érdemes egy kicsit körüljárni ezt a témát újra, mert a tanfolyamon elhangzottak sokaknál feledésbe merültek és nem is értik igazán, hogy miért és mit nézünk a computeren.

búvár szeged Haldane táblázat

Az egész táblázatosdi John Scott Haldane kezdeményezésére és rendszerező, kísérletező elméjének köszönhetően indult útjára 1908-ban. A főleg haditengerészeti nehézbúvár munkák során tapasztaltak alapján már korábbról létezett egy sor információ. Haldane, aki magán és fián is kísérletezve vizsgálta az akár mérgező gázok hatásait az emberi szervezetre, állította össze az első táblázatot amely a nitrogén beoldódását mutatta különböző mélységi zónákban és az eltelt idő függvényében.

búvár szeged buborék izomban

Fontos megérteni és elfogadni, hogy a nitrogén beoldódásának pontos mérésére nincsen lehetőség, így senki nem tudja, hogy az adott személyben éppen mennyi van a búvárkodás közben, után. Azt tudjuk, hogy másképpen oldódik a különböző szövetekben. A vérben egészen gyorsan, a csontban elég lassan és közte a többi zsír, izom, bőr ...stb is valahogy. Haldane öt elméleti szövetcsoportokat hozott létre a modellhez a gyorstól a lassúig és ezekkel számolt.

búvár szeged buborék agyban

A semminél mégis sokkal jobb egy elméleti modell elméleti szövetekkel. Sokkal biztonságosabbá vált a búvárkodás. Később a táblázatokat sokan továbbfejlesztették.

búvár szeged Buhlmann és Hahn

Dr. Albert A. Bühlmann és Dr. Max Hahn nevéhez fűződik egy új, modern tudományos alapokon nyugvó dekompressziós táblázat család létrehozása, mely figyelembe veszi a tengerszint feletti magasságot és már tizenhat szövetcsoporttal számol. Legismertebb képviselője a Deco92 névre hallgató táblázat. Természetesen nem csak levegőre, hanem Nitrox-ra is kidolgozták.

búvár szeged Pyle és Wienke

Sokat lendített a biztonság felé Richard L. Pyle és Bruce R. Wienke munkássága, mely a Deep Stop-hoz és a Suunto RGBM modell kidolgozásához vezetett. A fentiekről sokkal részletesebben a kezdő és a haladó búvártanfolyamainkon esik szó.

búvár szeged Búvártáblázat

Nézzük, hogyan használunk egy táblázatot. Tervezzünk egy 33 perces merülést 20 méteres mélységbe. Ha nincs a táblázatban a kívánt érték, a nagyobb biztonság érdekében a rosszabb opciót kell választani. A tervet merüljük a rosszabb opció adataival számolva.

Lépések:
- Nincs 20 méter, 21-et választunk
- Ellenőrizzük a maximum időt, hogy tervezhetünk-e ilyen merülést egyáltalán
- Nincs 33 m, 35-öt választunk
- Megállapítjuk a nitrogén csoportot

búvár szeged Búvártáblázat

Merültünk, pihentünk a felszínen. Ittunk sok vizet. Tervezzünk egy ismételt merülést 1,5 óra múlva 17 méteres mélységbe és 20 percre.

Lépések:
- A nitrogén csoportunkhoz (G) megkeressük az 1,5 órát
- Megállapítjuk az aktuális nitrogén csoportunkat (E)
- Megállapítjuk a maradék nitrogén időt a tervezett mélységben (30perc)
- Hozzáadjuk a tervezett merülési időhöz és elvégezzük a tervezést a kapott értékre (50 perc)

búvár szeged Búvártáblázat

Mire jó mindez? Például arra, hogy meglássuk azt, hogy másfél óra felszíni idő után is még annyi nitrogén marad bennünk, amennyit egy harminc perces merülés alatt gyűjtöttünk volna magunkba 18 méteren. Könnyű belátni, hogy a következő 20 perces merülést már nem is tudnánk megtenni 18 méteres mélységbe a táblázat alapján. Itt jönnek a képbe a computerek.

búvár szeged merülési profil

Táblázat használata során azt kell feltételeznünk, hogy a merülés teljes ideje alatt a fenékmélységen vagyunk. Valójában nem ez történik, de a folyamatos változást, hogy mennyi időt töltöttünk milyen mélységben, nem lehetséges követni nagyon komoly számítások nélkül. Ezt a számítási feladatot veszi át a computer, a mért mélység és idő, valamint a használt légzőgáz ismeretében sokkal pontosabb beoldódási értékekkel képes számolni.

búvár szeged Búvárcomputer

Nem elég, hogy a búvárcomputer folyamatosan számol a változó mélységekben eltöltött időtartamoknak, hőmérsékletnek, légzőgázoknak megfelelően, hanem figyelembe véve a korábbi merülések adatait, kalkulálja a beoldódott nitrogént és számunkra, egyetlen számban fejezi ki. Ez a szám pedig nem más, mint az, hogy az adott mélységben mennyi időt tölthetünk el anélkül, hogy a merülésünk dekompressziós megállót tartalmazzon. Ez a szám a No Dec Time. Nagyon leegyszerűsítve ez a lényeg. Ennyi időnk van még az adott mélységben nitrogén ügyben.

A fenti ábrán már merültünk 21,5 méterre, most 15 méteren vagyunk, 22 perce merülünk és még 42 percig maradhatunk ebben a mélységben. 42. Pont 42? Hiszen ez a végső válasz az Élet, a Világmindenség és a mindent érintő kérdésre is! Jók ezek a modern Computerek!

búvár szeged

Ha észrevételed van és hozzászólnál, tedd meg a Szegedi Búvárok facebook csoportjában vagy bármelyik elérhetőségünkön.


Hogyan választ Wing-et egy hobbybúvár?

Nagyon érdekes kérdés, hogy melyek azok a szempontok, amiket figyelembe vesz egy hobbybúvár. Egy mono Wing szettnek vannak bizonyos szabványos paraméterei, amik egy bizonyos gondolatiságból fejlődtek ki. Ezt hívjuk DIR-nek. Ezek a gondolatok a technikai búvárkodás világában, az extrém kihívásokra válaszolva születtek meg.

búvár szeged mono wing

Ezek a gondolatok a maximális használhatóság és biztonság mellett a minimum design felé vezetnek, minőségi anyaghasználat mellett. Nincs fölösleges, gyenge, törhető. Eszerint egyetlen folytonos hevederzet, két fém mell D-gyűrű, egy fém bal oldali derék D-gyűrű, az ágyék hevederen két fém D-gyűrű (egy elöl, egy hátul). A D-gyűrűk fém stop-al állíthatók a megfelelő helyre, a hevederzet szintén stop-al és a háttámlával állítható fixen a használóra. Nem lóg semmi, ami beakadhatna. A fenti képen egy ilyen BCD látható.

búvár szeged mono wing

Ha egy felszerelés képes a legmagasabb szintű kihivásoknak megfelelni a technikai merülések világában, akkor az miért ne felelne meg a rekreációs búvároknak? Ha ott jó, akkor itt nem? Nyilván jó mindenhol. Amikor ezek a BCD-k a maguk letisztult kialakításával beszivárogtak a hobbybúvárkodás világába, a gyártók ilyen-olyan átalakításokkal próbálták a puritán funkcionalitást hozzáigazítani a rekreációs búvárok igényeihez. A fenti képen egy ilyen BCD látható. Az alábbi három videó ezt a winget mutatja be Gali László rekreációs búvár előadásában. Nagyon érdekes, hogy mely szempontok számítanak, és melyek nem.

BCD vásárlása előtt bátran keress bennünket, el tudjuk magyarázni az okokat, és meg tudjuk mutatni akár próbamerülés során is a különböző felszerelések közötti különbséget, így mindenki ki tudja választani, hogy mi a fontos számára.

búvár szeged

Ha észrevételed van és hozzászólnál, tedd meg a Szegedi Búvárok facebook csoportjában vagy bármelyik elérhetőségünkön.


Gonda Rudolf új búvárkönyve

"Búvárkönyv
Régóta érlelődött bennem a gondolat, hogy írjak a búvárkodásról. Ezúttal kicsit személyesebben, a saját élményeimet feldolgozva."

búvár szeged búvárkönyv

"Le kell szögezzem, nem azért született meg ez a könyv, mert bárkinél felkészültebbnek gondolom magam. Sőt, számos képzettebb, tapasztaltabb, ügyesebb búvárt ismerek magamnál. Sokat tanultam, tanulok tőlük, és biztosan van olyan a könyvben szereplő dolgok közül, amit mástól lestem el."

búvár szeged búvárkönyv

Látogassatok el a szerző oldalára a könyv elolvasásához, igazi búvárélmény! Kattintsatok a következő linkre:

búvár szeged búvárkönyv

búvár szeged

Ha észrevételed van és hozzászólnál, tedd meg a Szegedi Búvárok facebook csoportjában vagy bármelyik elérhetőségünkön.


Szubjektív uszonyteszt

búvár szeged

Ha észrevételed van és hozzászólnál, tedd meg a Szegedi Búvárok facebook csoportjában vagy bármelyik elérhetőségünkön.


Clearled búvárlámpák tesztje

búvár szeged

Hobbybúvárként nagy örömmel használtam az elmúlt években egy 1000 lumenes búvárlámpát. Sokszor tapasztaltam, hogy ez a fényerő éjszakai merüléseken elegendő, nappali körülmények között, 15-20 méteres mélység között már kevésnek bizonyult a valódi színek visszaállításához. Csak abban az esetben volt elég, ha maximum egy méteres távolságból világítottam a tárgyat.
Ezt a helyzetet egy összesen 5400 lumenes videolámpa rendszerrel javítottam.

búvár túrák szeged

Sajnos a vízalatti fényképezéshez vagy filmezéshez rendkívül sok fény kellene a helyszínen, különösen 4K-s felbontás és 50 fps esetén. Gondolkoztam a világításaim fejlesztésén de sajnos a nagy fényerejű lámpák az én pénztárcámhoz drágák.

búvár szeged

Ráadásul lenne egy speciális igényem, mégpedig az, hogy a lámpa a központi fénykévéje mellett kiterjedtebb sávban világítson erősebben.

búvároktatás szeged

Tehát legyen egy fényesebb glóriája így oldalsó megvilágításnak épp alkalmas lenne a filmezéshez a „hóesés” jelenségének enyhítésére valamint jó lenne, ha nem csak a búvárkodáshoz lehetne használni. Ehhez az kell, hogy a felszínen se melegedjen túl.

búvároktatás szeged

Elvesztettem ezt a bizonyos 1000 lumenes lámpámat így az új kiválasztása elkerülhetetlenné vált. Szerencsés találkozás révén a ClearLed lámpák megálmodójával, tervezőjével és forgalmazójával beszélgettem az igényeimről és kiderült, hogy a ClearLed lámpák pont ilyenek.

búvároktatás szeged

Erősen szkeptikus voltam a minőség, az ár, a fényerő és a melegedés kérdéskörében, így megbeszéltük, hogy megkapom a lámpákat tesztelésre és ha elégedett vagyok velük, akkor készítek írásos és videós tesztet is…

búvár túrák szeged

Összesen három fehér fényű és egy UV lámpa érhető el a palettában. Mindegyik használható alapértelmezettként 26650-es típusszámú akkumulátorral valamint egy adapter segítségével a régebbi, 18650-es akkumulátorral is.

búvár szeged

Ez mindenképp szerencsés azok számára, akik rendelkeznek több ilyen akkumulátorral. Nekem például több van, mert ezeket használom a videolámpákban is. A korrózióálló aluminium ötvözet, a mágneses nyomó vagy forgókapcsoló és az illesztésenként két O-gyűrűvel biztosított.

búvár szeged

A 80 méterig garantált vízállóság minden rekreációs búvár számára alkalmassá teszi. A dobozban megtaláljuk a megfelelő mennyiségű akkumulátort, töltőt és csuklópántot. A legnagyobb, toldalékolható markolatú 8400 lumenes lámpa esetén tartalék O-gyűrűt is.

búvár túrák szeged

Három funkció érhető el, a teljes fényerő, a csökkentett fényerő és a villogó funkció. Ezeket a nyomógombbal, illetve a forgótárcsás gombbal lehetséges váltani.

búvár túrák szeged

A nyomógombos modellek esetén azonnali visszajelzést kapunk a töltöttségről is. Zölden világít amikor fel van töltve.

búvár programok szeged

Narancssárga amikor már kevés a töltöttség és piros, ha már nagyon kevés. Mielőtt lemerülne, a piros fény mellett villogással is jelzi a töltés szükségességét.

búvár programok szeged

búvár szeged

Mindhárom lámpa teljes fényerő használatával körülbelül másfél óráig bírja. A legkisebb egyáltalán nem melegszik, a középső langyos, kézmeleg, míg a legnagyobb forró lett.

búvároktatás szeged

A mindennapokban tehát az 1200 és a 6000 lumenes használható probléma nélkül. Az UV lámpa esetében nem mértem üzemidőt, hiszen azt úgyis csak szakaszosan használjuk. Mivel három ledes és két akkumulátor van benne, a többi lámpa tesztjéből két óra feletti folyamatos üzemidőre számíthatunk.

búvár oktatás szeged

Nézzük a fehér fényű lámpákat.

búvár szeged

M51: Ez a legkisebb, egy akkumulátorral és egy leddel üzemelő lámpa 1200 lumen fényerővel. Érdekes, hogy a régi, 1000 lumenes lámpával összevetve sokkal nagyobbnak tűnik az 1200 lumen. Ez valószínűleg a hidegebb fehér színe miatt van.

búvár szeged

Kellemes tapintású, könnyű lámpa. Én wing típusú BCD-t használok, így egy bungee kötéllel elhelyeztem agy karabínert a markolat végére és egy másik bungee karikát a wing mellhevederére amibe a lámpa nyakát belefogatva a karabínerrel a D-gyűrűhöz rögzítve kényelmesen viselhető folyamatosan és szükség esetén könnyen elővehető és használat után elrakható.

búvár szeged

Hagyományos felszerelés esetén is inkább valahová kívülre felfogatva javaslom használni, zsebben már túl nagynak gondolom. A folyamatos működési ideje bőven túlmutat egy rekreációs merülés idején így nyugodt szívvel ajánlom ezt a kézreeső darabot belépő szintű lámpaként.

búvár tanfolyamok szeged

Kedvező ára és jó mindennapi használhatósága ár/érték arányban remek választás lehet.

búvár oktatás szeged

M55: Ez a középső, öt leddel és két akkumulátorral működő lámpa 6000 lumenes fényerővel. Ez a személyes kedvencem!

búvár tanfolyamok szeged

A két akkumulátor miatt a markolat hosszabb, de még így is bőven kézreálló és az M51-es esetében ismertetett módszerrel a wing-re rögzítve kényelmesen hordozható, használható. A fényereje viszont egyenesen lenyűgöző.

búvár szeged

A központi mag körül pont vetít egy akkora és olyan intenzitású egyenletes udvart, ami akkora, mint a 90 fokos fényvetési szögű videólámpám így tökéletesen alkalmas arra, hogy kiegészítő lámpának használjam filmezéshez azokban az esetekben amikor egy üregben mélyebben megbújó élőlényt filmeznék úgy, hogy a mélyedés külső része se égjen ki.

búvár szeged

Ugyanez a helyzet roncsok belsejében ahol a vetett fény nem túl szerencsés és unalmas felvételt eredményez ráadásul ha nem kristálytiszta, mert felrúgtuk az aljzatot, akkor az egész felvétel a hóesésként ismert jelenséget mutatja. Ez természetesen csak a videósokat érinti.

búvár túrák szeged

Aki csak nézegetni szeretne, annak tökéletes társ ez a lámpa hatalmas fényerővel. Ideális nappali és éjszakai merülésekhez egyaránt. Éjszaka az alvó halak érdekében hasznos funkció a csökkentett fényerő és csak távolabbra használjuk a teljeset.

búvár túrák szeged

Itt egy dupla töltőt kapunk a dobozban ami egy megfelelő darab. Zöld leddel jelzi az áramellátást és mellette egy piros led világít amikor tölt.

búvár programok szeged

YHX0142: Egy igazi erőmű. 8400 lumenes fényerő, forgótárcsás kapcsoló. Színében is hangsúlyozza, hogy egy másik kategória. A hét ledes lámpa működtethető két akkumulátorral de az energiaszükséglet miatt inkább hárommal javasolt.

búvár oktatás szeged

A csomagban megtalálható egy markolat-toldó elem, amivel meg lehet hosszabbítani a három akkumulátor befogadása érdekében.

búvár túrák szeged

A fényereje lenyűgöző, a kialakítás és anyagminőség itt is megfelelő. A csomagban kapunk tartalék O-gyűrűket is. Ez a modell csak vízalatti használatra ideális, a felszínen eléggé melegszik hasonlóan a többi ekkora teljesítményű termékhez.

búvár szeged

A fenti három fehér fényű lámpát kiegészíti a termékpalettában elérhető UV lámpa.

búvár szeged

M53 UV: Az UV fényt kibocsátó lámpa új megvilágításba helyezi a vízalatti világot és teljesen más oldaláról ismerhetjük meg. Az éjszakai merülések magasabb szintjét jelentik.

búvár szeged

A már tapasztalt, sok merüléses búvárok is szívesen bogarásznak a már ezerszer látott körülmények között is, hiszen ezzel a lámpával megdöbbentő és lenyűgöző új színeket és formákat láthatunk.

búvár szeged

búvár szeged

Szerencsére az M55 és az M51-eshez hasonlóan könnyedén rögzíthetjük a Wing-re így két lámpával merülve is szabadon mozoghatunk, kényelmesen viselhetjük, használhatjuk felváltva vagy együtt is. Ezt a lámpát mindenképpen ajánlom!

búvár szeged

A csomagban a 3 ledes lámpán kívül két akkumulátort, csuklópántot és egy dupla töltőt találunk.

búvár szeged

Az én igényeimet és búvárkodási szokásaimat figyelembe véve az M55 és az M53 lámpákat fogom használni. Két merülés közt feltöltődik az akkumulátor valamint az M55-ös mindennapi használatra is alkalmas. Az eddigi búvárlámpáim nem voltak használhatók zseblámpaként a melegedés miatt, ez igen. Szóval reszkessetek spanyol meztelencsigák, a 6000 lumennel mindig megtalállak majd benneteket.

búvár szeged

Szegedi Búvárok csoporttagoknak további kedvezmény jár a vételárból!

A termékeket megtaláljátok a következő linkeken:

Clearled M51 búvárlámpa

Clearled M53 UV búvárlámpa

Clearled M55 búvárlámpa

Clearled YHX0142 búvárlámpa

A lámpákról videós teszt is készült:

Vízalatti videós teszt:

Ha észrevételed van és hozzászólnál, tedd meg a Szegedi Búvárok facebook csoportjában vagy bármelyik elérhetőségünkön.

búvár szeged


Back Plate Wing kontra Jacket stílusú BCD összehasonlítás

búvár szeged

Rögtön szembetűnik egy lényeges különbség. A Jacket típusú BCD a felhasználó által nem szerelhető, konfigurálható, a Wing igen.
A Wing alapvetően négy részből áll: hevederzet, háttámla, lufi, és hobby konfiguráció esetén monó adapter és palackrögzítő heveder.

búvár szeged

Sok teszt, összehasonlítás található ebben a témában a neten. Azért született ez az írás, mert megvizsgáltuk ezt a kérdést a hobby-búvár szemszögéből. Vajon előnyt jelent-e egy Wing a hagyományos Jacket felépítésű BCD-vel szemben, és ha igen, akkor mik ezek? Adott esetben mik lehetnek a hátrányai? A szempontokat kategóriákra osztottuk és ezek szerint teszteltünk. A kategóriák a következők:

1: Anyagminőség, tartósság
2: Személyre szabhatóság, beállíthatóság, kényelem
3: Használhatóság
4: Tárolási lehetőségek, zsebek
5: Új kihívások, továbblépés

Egyes kategória szöveges elemzése után az a BCD kap pontot, amelyik alkalmasabb a kategória által megkívánt kihívások kielégítésére. Ha mindkettő ugyanolyan alkalmas, mindkettő pontot kap. A teszt végén azt gondoljuk jobbnak, amelyiknek több pontja van. Nem súlyoztuk a kategóriákat.

búvároktatás szeged

Anyagminőség, tartósság: Sokszor elhangzik, hogy a hevederzet, a háttámla és maga a lufi, illetve az azt védő burkolat rendkívül tartós. Ez igaz is, viszont a hagyományos mellény kialakítású BCD-k is jórészt ugyanezeket az anyagokat használják, így tartósságban nem látunk különbséget.
Wing: 1
Jacket: 1

búvár programok szeged

Személyre szabhatóság, beállíthatóság, kényelem: Minden búvár más testmérettel, testarányokkal rendelkezik. Ezek kiszolgálására az ipar létrehozott kategóriákat, ruhaméreteket XS-től XL-ig vagy XXXL-ig, gyártótól függően. Ez alapesetben öt méretosztály. Az összes búvárt valamelyik méretosztályba kell besorolni és ez alapján Jacket típusú BCD-t választani számára. Nyilvánvaló, hogy az öt méretosztály kevés a végtelen számú méret mindenki számára optimális lekezeléséhez. Van akinek hasban szűk lesz, miközben mellben bő, atlétáknak esetleg fordítva. Ezeket a problémákat különböző pántokkal, csatokkal próbálják a gyártók orvosolni több, kevesebb sikerrel.

búvár programok szeged

Ha sikerül beállítani még kényelmes is lehet. Az ágyékheveder nagy hiányt jelent, hiszen ez teszi lehetővé, hogy a felszerelés ne mozduljon el a búváron bármely pozícióban is van épp. Ha függőlegesen, mert a kürtőn felfelé halad, akkor a felcsúszik a mellény a hóna alá. Amikor ugyanitt visszafelé, fejjel lefelé halad, akkor a válla tartja mert lejjebb csúszott.

búvároktatás szeged

A felszerelés mozgása és a súlyintegrált darabok esetén a súlyok fix elhelyezése rendkívül megnehezítik a megfelelő kiegyensúlyozottság elérését. Itt szintén közrejátszik az egyéni testfelépítés.

búvár oktatás szeged

A WING típusú BCD esetén nincsen több méret. Egyetlen háttámla és hevederzet alkalmas az összes búvárnak. A hevederzet segítségével pontosan beállítható, hogy a háttámla a megfelelő helyre kerüljön, így alkalmassá téve a felszerelést kényelmes használatra minden búvár számára. Az ágyékheveder gondoskodik arról, hogy bármely testhelyzetben ugyanott maradjon a felszerelés, ahová beállítottuk.

búvár oktatás szeged

Maga a háttámla (ha acél) a súlyrendszer része és a háton szétterülve eleve a legjobb helyen van valamint mono szettes merülések esetén a palackrögzítő hevederre helyezett kiegészítő súlyzsebek segítségével az egyensúly pontosan beállítható. Természetesen a búvár igénye szerint a hevederzetre bárhová elhelyezhető további súlyzseb is.

búvár szeged

Ezt a kategóriát egyértelműen a WING nyeri.
Wing: 1
Jacket: 0

búvár oktatás szeged

Használhatóság. A BCD alapvető feladata a lebegőképesség szabályozása és a palack biztonságos rögzítése a búvárhoz. A BCD, a palack és a légzőautomata együttesen alkotják a légzőkészüléket, így alapvető fontosságú a megfelelő minőség és a biztonságos használat. Ezt a funkciót is tökéletesen ellátja mindkét kialakítás.
Wing: 1
Jacket: 1

búvár szeged

Tárolás, zsebek: A búvárok általában visznek magukkal különböző kiegészítő felszerelést a merülésekre. Vannak olyan felszerelési tárgyak, amiket erősen javasolt, vagy kötelező magunkkal vinni és vannak olyanok, amik a búvár saját megfontolásából hord magával. Fontos ezek tárolása oly módon, hogy ne lógjon, ne akadjon bele semmibe ami balesetet okozhat vagy károsíthatja az élővilágot. A teljesség igénye nélkül nézzük melyek lehetnek ezek.

búvár szeged

DSMB: Delayed Surface Marker Boy, jelzőbója, dekóbója. Ez a kötelező kategória sok merülőhelyen. A búvár elemi érdeke, hogy nála legyen és tudja jelezni a helyzetét. Alapvető biztonsági felszerelési tárgy. Több típusa ismert, de mindegyik alapvetően három részből áll: maga a bója, kötél amivel felengedjük és egyéb tároló, kiegészítő elemek (orsó, tok, karabíner). Merülés során általában zsebben tartjuk és használat során előfordul mell D-gyűrű igénybevétele is bizonyos esetekben. Erről készült egy másik írás a honlapon, részletek ott.

búvár szeged

Vágóeszköz: A búvár fontos biztonsági felszerelési tárgya. Lehet kés, kötélvágó, olló vagy bármi más. Mindenki az elképzelésének megfelelőt kiválasztva gondoskodhat arról, hogy beakadás esetén ki tudja magát vágni. Általában zsebben, hevederzeten vagy valahová (láb, kar, mellény) felrögzítve viszi a búvár magával. Kötelező vagy erősen javasolt felszerelési tárgy.

búvár programok szeged

Lámpa: A nagyobb mélységben a valódi színek megtekintéséhez illetve az üregekbe való bepillantáshoz elengedhetetlenül fontos nappali merülések esetén is. Éjszakai merülésen meg ugyebár… Én ezt is a kötelező, de legalábbis az erősen javasolt felszerelési tárgyak körébe sorolom. Tárolható zsebben, vagy a hevederzetre felfogatva gumival és karabínerrel a mell D-gyűrűre.

búvár oktatás szeged

Egyéb jelzőberendezések: Síp, tükör, különböző fények (részben összefügg a lámpával). Bizonyos oktatási rendszerek egyenesen a kötelező felszerelési tárgyak közé sorolják (például UEF a felszíni jelzősípot), mások nem. Ezeket hordhatjuk zsebben, vagy ízlés szerint valahová felakasztva.

búvár oktatás szeged

Wetnotes, írótábla: Vannak olyan búvárok, akik a rekreációs merülésekre is hordanak ilyen eszközöket egyszerűen azért, mert feljegyzeteltek valamilyen fontos információkat a breafing-en vagy kézjelzéssel nehezen átadható, hosszabb információt akar közölni, megbeszélni írásban a vízalatt a társaival. Zsebben érdemes hordani.

búvár szeged

Tartalék maszk, tartalék lámpa, tartalék lebegőképességet szabályozó eszköz, tartalék bármi: A tartalékok kialakítása nagy mértékben biztonságosabbá teheti a búvárkodást. Ez mégis talán túlmutat a hobby búvárkodáson ahol a tartalék a merülőtárs vagy merülésvezető segítségével kezelhető. Ezért hasznos a merülőtársi rendszer amennyiben helyesen alkalmazzuk. Ha például leesik a maszk, akkor vagy felveszem a tartalék maszkot és megkeresem a leesettet, vagy merülőtársi rendszerben a társam, akin van maszk és jól lát, megkeresi nekem. Ha elromlik, kilyukad a BCD-m akkor vagy előveszem a tartalék lebegőképességet szabályozó eszközömet (praktikusan egy szelepes emelőbóját, a WING bójatartó zsebéből), vagy itt is a merülőtárs segít.

búvár szeged

Egyebek: Kamera, fényképezőgép, halhatározó, tartalék műszerek (mélységmérő, tájoló, másik óra stb.) bármi. Itt aztán csak a búvár személyes gondolatai, elképzelései és igényei határozzák meg, hogy mit visz magával a merülésre. Nyilván ezek elhelyezése sok esetben kihívást jelenthet a használhatóság és a biztonságos, lógásmentes viselési terén.

Itt már megfigyelhető különbség.

búvár szeged

A Jacket típusú BCD-k általában két zsebbel rendelkeznek, a súlyintegráltak a súlyzsebet is ott tartalmazzák. A zsebek általában zippzárral zárhatók, amik kesztyűben nehezebben nyithatók. Sajnos a legtöbb esetben a Jacket a levegő egy részét is a zseb fölé, mögé fújja, így nehéz lehet elővenni az ott tárolt tárgyakat. A WING esetében lehetőség van tépőzáras zseb (kesztyűben könnyebb nyitni, zárni) felfűzésére a derékhevederre, úgy elhelyezve, ahogy és ahol kényelmes és a lufi töltöttségi állapotától függetlenül könnyű a zsebben elhelyezett tárgyak elővétele.

A D-gyűrűk anyagát és elhelyezését a gyárban szabják meg, nem biztos, hogy alkalmas helyre kerül és ha műanyag, akkor könnyebben eltörhet. A WING esetében a D-gyűrű helye a búvár által szabályozható és a testarányainak, kényelmének megfelelően tetszőleges helyre helyezhető mindkét oldalon a mellhevederen. A derékhevederen a nyomásmérő vagy egyéb beakasztani kívánt tárgy számára fenntartott D-gyűrű is tetszőlegesen állítható. Általában az ágyékhevederen is vannak D-gyűrűk Scooter, Stage palack vagy emelőbója használathoz, de ezek már túlmutatnak a rekreációs búvárkodáson és amiatt a Jacket stílusú BCD-k ilyeneket nem tartalmaznak.
Wing: 1
Jacket: 0

búvár szeged

Itt tulajdonképpen véget is érhetne a teszt, hiszen a hobby célú búvárkodásról van szó. Az eredmény a következő:
Wing: 4
Jacket: 2

búvár szeged

Kimondhatjuk tehát, hogy a rekreációs búvárkodásban a Wing típusú BCD alkalmasabb, jobb, mint a Jacket típusú BCD.

búvár szeged

Van még egy kategóriánk, ami azért kapott létjogosultságot ebben a tesztben, mert a búvár általában keresi az új kihívásokat, keresi a továbblépés lehetőségét, az ismeretlen területeke felfedezését. Ezek előbb-utóbb elvezetik a több palackos merüléshez, a dekompressziós merülésekhez, a zárt téri, mély, vagy solo merülésekhez, vagy a hosszú tömlős rendszer használatához. Ezekre a Jacket típusú BCD egyértelműen nem alkalmas. Tehát ha valaki bármilyen irányban tovább szeretne lépni, a felszerelése nem tudja majd kielégíteni azokat az igényeket amiket azok a merülések támasztanak. Akkor Winget fog vásárolni és eladja a Jacket típusú BCD-jét.

Álljon itt egy videó azoknak, akik szeretnék tudni, hogy hogyan kell a hevederzetet a háttámlába fűzni, valamint az egyéb kiegészítőket felszerelni és a testméretünkhöz beállítani a rendszert. Mi mindkét oldalon fixre állítjuk a derékhevedert, a videóban egy csúszós megoldás látható.

Készítettünk egy saját nézőpontú összehasonlítást a témában. Tektsd meg az alábbi videót:

Ha észrevételed van és hozzászólnál, tedd meg a Szegedi Búvárok facebook csoportjában vagy bármelyik elérhetőségünkön.

búvár szeged


"Búvárpalack zsákban" a Szovjet Junga

A címben szereplő hirdetéssel találkoztam a neten. Elmentem, megnéztem, megvettem. A zsákban búvárpalack egy teljes Junga búvárfelszerelés. Első ránézésre jó állapotban. Szeretném majd használni, így első lépésként szétszedtem, a légzőautómatát elküldöm egy szakértőhöz felújításra, a palackokat nyomáspróbára. Remélem sikerül életre kelteni ezt a muzeális darabot.

Érdekelt, hogy milyen meggondolásból, milyen háttérrel jött létre ez a készülék. Nagyon hiányosak az ismereteim, de a következőket derítettem ki eddig. Ha valami nem helyes, kérlek jelezd!

búvár szeged

A Junga légzőkészülék a szovjet ifjú úttörők készüléke volt. Kik is ők?

búvár szeged

A Komszomol - akkor még Oroszországi Kommunista Ifjúsági Szövetség néven - 1918. október 29-én alakult meg az 1917-es februári forradalom után szerveződött bolsevik irányultságú helyi ifjúsági munkásszervezetek egyesítéséből. A szövetség megalapításának fő kezdeményezője és ideológiai alapjának megteremtője Lenin volt. Sztálin személyi titkárának, Borisz Bazsanovnak állítása szerint a Komszomolt Lazar Sackin alapította, aki 1921-22-ben a főtitkári teendőket is ellátta.

búvár szeged

Fő feladata az ifjúság ideológiai nevelése volt és hogy az SZKP "segítője és tartaléka" legyen. 1922-ben a Komszomol irányításával hozták létre a gyermekek számára a pionírmozgalmat.

búvár szeged

A pionír-mozgalom az iskolai nevelés szerves kiegészítóje volt. A mozgalom célkitűzéseit az orosz író, Maxim Gorkij határozta meg:

búvár szeged

"Pioníroknak, azaz Úttöröknek nevezték azokat az embereket akik elsőnek telepedtek le a csak imént felfedezett földrészeken."

búvár szeged

A munkában, a tudományban és a kutatásban vagy az élet bármely területén újat, értéket teremtőket is úttörőnek nevezte.

búvár szeged

"Ti is, gyermekek, a szocialista forradalom úttörőinek gyermekei... szép és hősies feladat áll előttetek: folytatni azt a dicsőséget, hősies és igazságos munkát, amelyet a ti atyáitok kezdtek meg."

búvár szeged

A mozgalmat 1991-ben oszlatták fel.

búvár szeged

Pioneer - Voung - Junga - Az úttörök légzőkészüléke! Ez a konkrét darab 1991 május hónapban készült.

búvár szeged

Ha észrevételed van és hozzászólnál, tedd meg a Szegedi Búvárok facebook csoportjában vagy bármelyik elérhetőségünkön.

búvár szeged


Gopro Studio Lassítás és nagyítás

Gyakran előfordul, hogy a felvételünket lassítani vagy nagyítani szeretnénk. Szerencsére a Gopro kamera erre remek lehetőséget nyújt, de erre előre fel kell készülni.

Lassítás: Annak érdekében, hogy veszteségmentesen tudjunk lassítani először is tudnunk kell, hogy végül majd milyen képkockasebességgel akarjuk bemutatni a filmet. Ha 25 fps a végcél akkor annak többszöröseit kell kiválasztani a felvételhez. Ha 50 fps-el filmezünk akkor a felére, ha 100 fps-el filmezünk akkor a negyedére lehet lassítani anélkül, hogy szaggatott lenne a felvétel. Természetesen ha nem lassítunk, akkor a 100 fps-es videó is normál sebességű lesz.

Nagyítás: Itt is igaz, hogy tudni kell a végleges felbontást a veszteség nélküli nagyításhoz. Ha 1080p-s lesz a vége akkor ennél nagyobb felbontásban kell felvenni, ha nagyítani akarunk, különben egyszerűen nem lesz elég képpont és emiatt elmosódott lesz a felvétel. 4K-ban filmezve kétszeres veszteség nélküli nagyítást lehet megvalósítani.

búvárkodás szeged

Az alábbi videó bemutatja a lassítás a nagyítás funkciókat a Gopro Studio programban.

Itt pedig a végeredmény nagyítás ügyben.

Ha észrevételed van és hozzászólnál, tedd meg a Szegedi Búvárok facebook csoportjában vagy bármelyik elérhetőségünkön.

búvár szeged


Így kezdődött - Braun Zoltán írása

Pánikszerűen már- már keresem az úszómestert, nem akarom elhinni, hogy ez bizony nem az uszoda, hanem kedvenc holtágam, annyira tiszta a víz! - ám ekkor egy test válik el a víztől, amely hangos csattanással üdvözli a vizet, egy ponty „örül” az életnek; ez felér minden bizonyítékkal, elmosolyodok.... - ez a Dan–zug!(Békés megyei holtág)

búvárkodás szeged

Szinte elkábít a tengernyi látnivaló! – menjek a halak után? – nézzem meg azt a kagylót? – vagy inkább ússzak a mélyvíz felé? Végül az utóbbi mellett döntök. Pár másodperc múlva ezt majdnem meg is bántam! A vízinövények jócskán elszaporodtak, a halak eltűntek… Közel s távol egyetlen egy uszonyt sem látni! Hova tűnhettek? Poseidon kegyetlen tréfája lenne? Aztán bekattant! A fény! Annyira tiszta a víz és oly sok a fény, valószínűleg a félhomályhoz szokott halakat zavarja ez és inkább a mélyebb vízbe menekültek. A víz ennek ellenére varázslatos, vállszélességű járatokat találok a hínár kolóniákban, közbül 1-2 m2 –es tisztásokkal, amolyan halkereszteződés, mert, hogy itt halak „mászkálnak” az nyilvánvaló.

búvárkodás szeged

A "félsziget" - ahogy elneveztem - valójában, nem igazi félsziget,inkább helyesebb földnyúlványnak nevezni. Mellette egy csatorna kígyózik a szántóföldek felé, én éppen a torkolatánál merülök le, ám ezt szinte lehetetlenné teszi a sok vízinövény és fiatal nád hajtás. Tipikus halnevelde, talán még a keskeny testű csuka sem képes áthatolni rajta, kész erődítmény; nem is csodálkozok a rengeteg kis hal láttán. Belekapaszkodok egy vaskos nádtorzsába és figyelek. Elém úszik egy alig 10-15 cm –es „mini csuka”, most még bátran úszkálnak vele a bodorkák, keszegek, de néhány hét múlva ez már igen kockázatos lenne.

búvárkodás szeged

Élvezem a víz áttetszőségét – igaz is? – miért olyan fontos számomra a tiszta víz? Azért biztosan nem, hogy „csak” jól lássak, viszont, ha zavaros lenne, akkor jön a bibi.. Itt bizony az összes lakóval szemben hátrányban vagyok; nem tart a levegőm örökké, nehézkesen mozgok, még néha fázok is, nem látok olyan jól idelent; egy szó, mint száz! - elő jönne a piciny betűkkel írt félelem, aggódás. Pedig pont ez a picinyke bizonytalanság az, ami az egésznek a sava-borsa, itt csak a változatosság, ami állandó!

búvárkodás szeged

Lehet, hogy nem látok 15-20 méterre, nem találkozok özön hallal stb, ellenkezőleg! - ha „találkozok” egy süllővel, látok egy rákot, egy kagylót, már úgy érzem, gazdag élményekkel térek haza! Számomra izgalmas dolog, az alig 1-2 méteres látótávolságból kibontakozó „valami”, ami először csupán sejtés, majd sziluett lesz, és később, egészen közelről ölt ismert alakot. Gondoljunk csak bele, ez az egyetlen olyan sport, mozgás, életforma, ami az embertől teljesen idegen közegben „játszódik”! Víz fog körbe, nincs levegő, a gravitáció is másképp érződik, stb – talán csak az űrhajósok érthetik meg ezt az érzést, de valljuk be, az azért kicsit nehezebb és még ennél is költségesebb hobbi lenne! Természetesen a tenger az más, (mégiscsak az az igazi!), senkit ne tévesszen meg; a kettőt nem lehet összehasonlítani és nem is kell! Tovább bámészkodok.

búvárkodás szeged

Naphalak enyelegnek a szemem előtt, még csak figyelemre sem méltatnak, már-már szinte lenéznek. Lehelet finomságú, rendkívül vékony moszatszál ereszkedik a fenékig, körülöttük apró, piros állatkák evickélnek, de hogy mik lehetnek?... Ha valaki megkérdezné tőlem, melyik a „leglustább” hal a világon, kapásból rávágnám: a süllő! Van, amikor előttem fekszik az aljzaton, van, mikor piheg a hínárban, van, mikor csak úgy átúszok felette… de megmozdulni? - azt már nem! Most is itt fekszik előttem, nem túl nagy 2 kg alattinak saccolom, olajzöld színe teszi alig észrevehetővé. Alaposan kifáradtan lábalok ki a vízből és próbálok ismét halból, - emberré válni.Szép nap volt!

búvárkodás szeged

búvár szeged


Gopro Studio Kulcskeretek használata

Amikor egy jeleneten belül nagyon megváltoznak a fényviszonyok, vagy a színek intenzitása akkor nem elég egyetlen képkockát színhelyesre beállítani.

A jelenet elején helyes beállítások nem biztos, hogy a közepén és a végén is azok lesznek. Az optimális megoldás az lenne, ha minden képkockát egyenként beállítanánk.

Ezt természetesen nem tesszünk meg. Ehelyett beállítunk jellemző helyeken kulcs képkockának vagy kulcskeretnek kinevezett képkockát és a program a beállításokat a képkockák között automatikusan átvezeti egyik állapotból a másikba.

Ezzel a megoldással a két helyesen beállított képkocka között a többi is helyesebb lesz, mint enélkül.

Az alábbi videó bemutatja a kulcskeretek használatát a Gopro Studio programban.

Ha észrevételed van és hozzászólnál, tedd meg a Szegedi Búvárok facebook csoportjában vagy bármelyik elérhetőségünkön.

búvár szeged


Gopro Studio Színezési utómunkák

Nem vagyok profi filmes de az elmúlt években nagyon sokat tanultam ebben a témában, ezért úgy érzem, hogy van értelme közreadni a megszerzett tudást. Ha valaki ezeket elmondta volna nekem évekkel ezelőtt nagyon örültem volna neki. Ez az írás csak a vízalatt készült felvételekkel foglalkozik és csak a színezéssel, vagyis azzal, hogy a búvármerülések során készült felvételeinket megmutatva az ismerősöknek, láthassák azt a szépséget amiért merülünk. Hangsúlyozom, hogy hobby búvár vagyok, Gopro kamerával filmezek.

Búvárkodás során általában az automata beállítások nem működnek. Néhány méteres mélységben még elfogadható eredményt adhat, de ott is lesznek kiégett foltok, vagy túl sötét részek. A fehéregyensúly talán jó lesz. A kamerákat arra tervezték, hogy azonnali döntést hozzanak az adott helyzetben minden időpillanatban a fényviszonyok és egyéb paraméterek alapján.

Ezt szabad térben, szikrázó napfényben jól csinálják.

A búvárkodás során a paraméterek nagyon gyorsan változnak és általában romlanak. Gondoljunk csak arra, hogy egyik képkockán egy méteres mélységben a korallzátony tetején egy méterről filmezzük a piros halacskát...

búvároktatás szeged

...a következő pillanatban már mondjuk három méteren van, és beúszott egy üregbe. Ebben a jelenetben amit végig próbáltunk rögzíteni a kamerával több dolog is változott. Nézzük mik.

A felvétel elején egy méteres mélységben, egy méterre vagyunk a halacskától. Ha a színek elnyelődésénél látható ábrát értelmezzük, valamint jól megnézzük a szemléltető videot, azt láthatjuk, hogy 7-8 méteres mélységben a vörösből már nem marad semmi. Kár, hogy a piros halacskában sok a vörös.

Ha nyolc méteren elvész a vörös, ez azt jelenti, hogy méterenként 12,5%-al csökken a vörös szín tartalma a képen. A kiindulásnál a fény a felszínről eljut a halacskáig, onnan a kamerába. Ez két méter. A piros 25%-a elveszett. Ha a jelenet végén nézzük akkor a felszíntől a halig, majd a kamerába összesen öt métert tett meg a fény. A piros szín 62,5%-a elveszett! Ez azért elég nagy változás egy automatikának. Azt fogjuk látni, hogy teljesen más a színe a felvétel elején, mint a végén. Mindössze két másodperc alatt. Akkor most milyen is a halacska színe?

Nézzük mit tud az automatika:

Az automatikus fehér-egyensúly megbukott a gyorsan változó, romló körülmények miatt. nézzük, mi a helyzet az expozícióval.

búvároktatás szeged

Valószínűleg a túl sötét és a túl világos közt valamelyik jó lesz. Általában a sötétebb lesz jó, a világos kiég. Ez látható a képen is. Mivel a napsütés foltokban sok csak, a kamera nem tud mit kezdeni vele. A sötétség ellen a kamera az ISO (fényérzékenység) érték megnövelésével vagy a képkockák csökkentésével próbál segíteni. Nyilván ha kevesebb a képkocka, akkor több idő jut egy-egy képkockára és akkor több fény is jut. Egyik sem jó nekünk, mert a nagy ISO szemcsés felvételt eredményez, a kevés képkocka szaggatottságot, vagy ha épp a minimum akkor lassítani már nem tudunk veszteségmentesen.

A fenti példákból látható, hogy nem jó, ha rábízzuk a kamerára a vízalatti felvételek beállítását. Ezeken a felvételeken, ha már egyszer rögzítésre kerültek utólag nagyon keveset, vagy egyáltalán nem lehet változtatni.

A megoldás szerintem a Protune használata a Gopro kameránál. Ez egy olyan mód, ahol nagyon sok kézi beállításra van lehetőségünk. Én amit csak tudok, kikapcsolok, vagy fix-re állítok annak érdekében, hogy a legkevesebb helyszíni döntést hozza a kamera. Azt szeretném, ha egyáltalán nem döntene, csak lerögzítené amit lát. A többit majd én utólag megcsinálom.

Nézzük a beállításokat:

Én 4K-ban 50fps-el filmezek a nagyíthatóság és a lassíthatóság miatt.

Protune: ON

Shutter: AUTO (ezzel nem tudok mit kezdeni, itt kell hagynom sajnos mert a vízalatt, a tokban nem tudom állítani)

EV Comp: -0,5 (Ez az expozíciót csökkenti, így sötétebb, részletgazdagabb lesz és nem égeti olyan könnyen ki. Utólag lehet világosítani)

White balance: NATIVE (Így nem csinál semmit, lerögzíti amit lát)

ISO min: 100

ISO max: 400 (Így nem lesz szemcsés és persze az AUTO LOW light ki van kapcsolva)

Sharpness: LOW (így rögzít alapból, a nagyon éles felvételeket szoftveresen teszi rá)

Color: FLAT (ilyenkor nem színezget, lerögzíti amit lát)

Az így felvett anyagot a Gopro Studio segítségével az alábbi videoban bemutatott módon utólag színezem, élesítem, világosítom, amit kell amíg olyan nem lesz amilyennek szeretném.

A fentebb ismertetett beállításokkal és módszerrel készített filmemmel megnyertem egy videós versenyt, aminek nagyon örülök, így itt is megosztom...
búvároktatás szeged

30 éves a Red Sea Diving Safari

Három tábor a sivatagban. Marsa Shagra. Marsa Nakari, Wadi Lahami. Búvárparadicsomok. Nem véletlenül szervezünk túrát minden évben valamelyik helyszínre.

Ha észrevételed van és hozzászólnál, tedd meg a Szegedi Búvárok facebook csoportjában vagy bármelyik elérhetőségünkön.

A Gopro Studio-t itt letöltheted

búvár szeged


Színek elnyelődése

Sokan tudjuk, mondjuk, tanultuk a kezdő búvártanfolyamon.

Ezt a témát mindenki ismeri, tisztában van vele. Úgy érzem mégis, hogy nem eléggé és nem elég szemléletesen, ezért úgy gondoltam hasznos lesz egy ilyen írás.

Azt látjuk minden merülésen, hogy a felszín közelében a korallok és a halak színesek, pompásak. Ragyog a napfény, gyönyörű a zátony.

búvár szeged

Aztán ahogy merülünk lejjebb akkor már nem annyira vibrálóan színpompás. Pedig a nap ugyanúgy ragyog.

búvárkodás szeged

Ilyenkor jön jól a lámpa még nappali merülésen is!

búvároktatás szeged

A jó (vagy fotósoknak, kamerásoknak rossz) hír, hogy a szemünkkel szebbnek látjuk. Az agyunk a felszín közelében szerzett tapasztalatok alapján kicsit kiszinezi nekünk a látványt. Persze a fenti színpompát nem meri odavarázsolni, de a fotókon látottakhoz képest sokkal színesebb. A legjobb megoldás mégis a lámpa.

búvároktatás szeged

A fehér fény különböző hullámhosszú komponensből áll, melyeket egy prizmával láthatóvá tehetünk. Ez a szivárvány. A nedves, vizes határfelület egy prizma.

búvároktatás szeged

A víz a hullámhosszuk alapján nyeli el a színeket kezdve a nagyobbtól a kisebb felé. Először tehát a vöröset, majd a narancsot és így tovább. Ötven méteren minden szürkéskék.

búvároktatás szeged

Aki tehát nagyobb mélységben is szeretne pompás színeket látni búvárkodás közben, annak mindenképpen javasolt lámpa használata.

A video jól mutatja a színek elnyelődését a különböző mélységekben. A határfelületeken (légkör-vízfelület és viz-maszk lencse) megtörő fény miatt látszanak körülbelül harmadával közelebbinek és nagyobbnak a tárgyak a víz alatt. Ha észrevételed van és hozzászólnál, tedd meg a Szegedi Búvárok facebook csoportjában vagy bármelyik elérhetőségünkön.

búvár szeged


Gradiens faktor a Bühlmann algoritmusban

A modellek nagyon sokat fejlődtek az 1900-as évektől napjainkig de az alap megmaradt, ez pedig az elméleti szövetek telítődése-kiürülése. A számítások elején 1-2 elméleti szövet (gyors, lassú) szerepelt a kalkulációkban, majd 10-12. Ezt egészítette ki a buborék modell miután felfedezték, hogy kiürült állapotban is van a szövetekben mikrobuborék amivel számolni kell. A rekreációs búvárkodásban a Deep Stop-os RGBM modell az általános. A szöveti beoldódást és kiürülést jól szemlélteti az alábbi video, mely segít megérteni azt is, hogy miért ne lépjük át soha a dekompressziós megálló mélységét, és azt is megmutatja, hogy minél lassabban emelkedve később érjük el a kritikus szintet, hiszen több időt adunk a szöveteknek az ürülésre.

Érdemes észrevenni, hogy a rekreációs búvárkodásban használt komputerek többsége rendelkezik valamilyen "személyes érzékenység" beállítással amivel szigorítani lehet a kalkulációt. A leírásokban általában az életkor, a rizikó faktorok szerepelnek de tulajdonképp ezekkel a beállításokkal gradienseket állíthatunk, hogy ne engedje a szöveti tűréshatárig terhelni a szervezetünket.

búvár szeged


Solo Diving

Mark Powell 2012-es London International Dive Show keretében megtartott előadása, mely során beszél a solo merülések kapcsán felmerülő téveszmékről, és arról, hogy valójában sokan fel sem ismerik azt, hogy a társsal elkezdett merülésük valójában mégsem tekinthető társas merülésnek.

Érdemes elvégezni egy tanfolyamot, olyan kiegészítő tudást ad, amivel a Solo Dive biztonságosan végrehajtható és a kiegészítő tudással jobb búvár leszel.

búvár szeged

Szegedi Búvárok!

Szegedi Búvárok! Búvár csapat Szeged városában, nem csak Szegedieknek!

Búvár Szeged

A honlap szerkesztője Marschalek Tamás +36-20-515-0243 info@szegedibuvarok.hu.