Szegedi Búvárok Kezdő búvártanfolyam és haladó búvárgyakorlatok
Búvár nyílt vízben. Szegedi Búvárok.

Szegedi Búvárok / Oktatás

Búvár Szeged

Szegedi Búvárok, búvárkodás, búvárok közössége! Szegedi Búvárok. Búvátanfolyam az alapoktól és tovább...

Búvárkodás, búvár túrák, búvár oktatás, búvár közélet ... nem csak Szegedieknek!

Búvároktatás az alapoktól, magasabb szintekig. Tarts velünk a vízalatti világba. Kezdő és haladó búvártanfolyamok.

Oktatás

Az oktatás oldalon a búvárkodással kapcsolatos mindenféle tudásanyag található a búvártörténelemtől és nemzetközi búvártanfolyamtól kezdve a búvárkodás különböző specialitásain át, egészen a vízalatti filmezésig.

Oktatás

Kezdő búvártanfolyam

Lebegés

SMB (Felszíni jelzőbója) használata

Basic Five, az öt alapgyakorlat

CMAS és más búvároktatási rendszerek

Társadalmi felelősségvállalás


Kezdő búvártanfolyam

A búvárkodással kapcsolatos ismeretek szinte végtelenek. A tudás megszerzésének a gátja csupán maga a tanuló. Úgy gondoljuk, hogy a Szegedi Búvárok közössége több oktatóval és merülésvezetővel elég messzire el tudja kísérni a jövő búvárait az általa választott úton.

Búvár Oktatás Oktató mosolyog

Vannak természetesen alapvető szabályok melyek betartása szükséges ahhoz, hogy biztonságosan merülhessünk. A víz alatti létezés fizikája, a gázok viselkedése, az emberi test működése és mindezek elméleti ismerete az első lépcső. A felszerelés használatának elsajátítása és az elméleti ismeretek gyakorlatba ültetése után van lehetőség oktatói felügyelet mellett kimerészkedni a nyílt vízre.

Kezdő búvártanfolyam

Ennek megfelelően egy kezdő búvártanfolyam három részből áll.

- ELMÉLETI OKTATÁS: Kis csoportos foglalkozás keretében a modern tankönyvek, szemléltető anyagok segítségével kerül átadásra az a tudás ami elengedhetetlenül szükséges a víz alatti világ biztonságos felfedezéséhez. Több évtizedes gyakorlattal rendelkező oktató gondoskodik arról, hogy mindenki elsajátítsa szükséges tudásanyagot. Ez a rész tesztvizsgával zárul.

- VÉDETT VIZI GYAKORLAT: Ez a gyakorlati rész a felszerelés használatának elsajátítása és az alapvető vízalatti készségek kifejlesztéséről szól. Egyedi foglalkozás keretében tanítja meg az oktató merülésvezető segítségével gyakorolva a szükséges készségeket. Ez medencében történik ahol nincsen veszélyes mélység de a tanuló már belekóstolhat a merülés élményébe. Az alapvető gyakorlati ismeretek megszerzése után kerülhet sor a továbblépésre.


- NYÍLT VIZI VIZSGA: A medencei gyakorlások után a nyílt vizi merülések már tengeri környezetben, az oktató felügyelete mellett apránként nagyobb mélységekbe merészkedve történnek. A speciális nyílt vizi tudnivalók elsajátítása után válik búvárrá a tanuló. Természetesen lehetőség van a nyílt vízi gyakorlatok, és a vizsga letételére hazai vizekben is, ami olcsóbb de sokkal kevesebb élményt ad.

Kivételt képez a Tatai Fényes források, ahová a vizsgamerülésre érdemes ellátogatni. A következő videoban egy frissen végzett búvár elég ügyes lebegése látható.

Búvártanfolyam

Szegedi Búvárok Búvároktatás Tanfolyamok az alapoktól.

Oktatás

A tanfolyam a nemzetközi minősítésű búvárkártya átadásával és avatással zárul egy kis rendezvény keretében, sajnos ennek részleteit ezen az oldalon nem ismertetjük. CMAS búvároktatási rendszerben tanítunk. A rendszerekről lejjebb olvashatsz.

Búvárkodás az aljzat közelében

Ha szeretnél Te is búvár lenni, keress bennünket bármelyik elérhetőségünkön és jelentkezz Kezdő búvártanfolyamunkra vagy válassz haladó tanfolyamaink közül.

Facebook csoportunk: Szegedi Búvárok

A Szegedi Búvárok központi email címe: info@szegedibuvarok.hu

Honlap szerkesztője:
Marschalek Tamás 06-20-515-0243
marschalektamas@szegedibuvarok.hu

Szegedi Búvárok. Búvátanfolyam az alapoktól és tovább...

búvár szeged


A Lebegés

A kezdő búvártanfolyam első pillanatától kezdve nagy hangsúlyt fektetünk a környezettudatos gondolkodás megerősítésére és természet tiszteletére, a tengeri környezet megvédésére a búvárkodás során.

Alap készség a lebegés. Erre épül minden. A kezdő búvártanfolyam fontos része az alapok elsajátítása.

Búvárkodás sekély vízben

Így lehetséges kiélvezni a búvárkodást, de ami ennél is fontosabb, az, hogy lebegve nem okozunk kárt a környezetünkben. Nem avatkozunk be az ott élők mikrokozmoszába, nem törjük le a korallokat, nem verjük fel az aljzatot, így nem rontjuk a látótávolságot. Ez mondjuk egy roncsba, üregbe sokadikként bejutva lehet igazán kellemetlen, de filmezés közben is kívánatos a jó látótávolság megőrzése.

Búvárkodás

A fentieket támasztja alá az alábbi videó az egyik túránkról. Lebegés barlangban az aljzat közelében, de a legszebb az utolsó jelenet, ahol szinte el se fér a búvár a sekély vízben, de mégis az aljzat felett lebeg.

Szoktuk a rendszeresen szervezett medencés foglalkozások alkalmával gyakorolni, általában összekötve valamilyen gyakorlattal, és próbálunk mindent lebegve gyakorolni, sohasem térdelve! Ez segít a helyes súlyozás beállításában is.

Búvár Oktatás

Búvár Oktatás

Kezdő búvártanfolyam

Szegedi Búvárok. Búvátanfolyam az alapoktól és tovább...

búvár szeged


SMB felengedése

Ha már jól megy a lebegés, akkor lehet gyakorolni a ráépülő tevékenységeket. Ilyenkor derül ki, hogy tényleg megy-e ...

Búvár Oktatás

SMB Surface Marker Buoy Felszíni jelzőbója. A zárt rendszerűt gondoljuk jobbnak, orsóval és double-enderrel (mindkét végén kampózár).

Búvár Oktatás

A bója az egyik alapvető eszközünk arra, hogy jelezzünk a felszínnek, hogy itt vagyunk, élünk, dekózunk vagy safety stop-ot tartunk. Legtöbbször miközben mi a biztonsági megállót tartjuk, a felengedett bója alatt a csónak, vagy hajó észlelve a felszínről bennünket szépen odaáll és amikor végeztünk felvesz bennünket. Bója felszíni jelzés adására is alkalmas. Elméletileg a helyes felbocsátás módja:

1: Lebegés mondjuk 5 méteren
2: Bója előszedése a zsebből
3. Double Ender leakasztása, elhelyezése a jobb D gyűrűn
4. Bója kinyitása
5: Bója felfújása
6: Feltekintés, hogy ha elengedem lesz-e baj
7: Felengedés
8: Double Ender-el rögzítés
9: Lebegés tovább kicsit húzva a bóját, hogy a vége függőleges legyen.

A bója kezelése fontos része a kezdő és a haladó búvártanfolyamoknak egyaránt, valamint végzett búvárként is rendszeresen gyakoroljuk.

Nézzük, hogy megy egy profinak és egy hobbybúvárnak...

Szegedi Búvárok. Búvátanfolyam az alapoktól és tovább...

búvár szeged


Basic five

A Basic Five, az öt alapgyakorlat. Azért gyakoroljuk, hogy ne okozzon problémát ha kirúgják a szádból az automatát, leverik a maszkod, vagy biztosan szabad legyen a hosszú tömlő ha szükség lenne rá.

1: Elsődleges automata ki-be
2: Elsődleges automata ki, tartalék automata be, aztán vissza
3. Hosszú-tömlő ellenőrzés
4. Maszk részleges elárasztás, víztelenítés
5: Maszk levétel, vissza

A felszereléssel kapcsolatos gyakorlatok fontos részei a kezdő és a haladó búvártanfolyamoknak egyaránt.

Nézzük, hogy megy egy profinak és egy hobbybúvárnak...

Szegedi Búvárok. Búvátanfolyam az alapoktól és tovább...

búvár szeged


Búvároktatási rendszerek

Az 1930-as években a kedvtelési célú szabadtüdős és készülékes búvárkodás bölcsője kétségkívül Franciaország mediterrán partjainál ringott. Jacques-Yves Cousteau és Emile Gagnan 1943-ban elkészítik az első automatikus működésű önálló légzőkészüléket.

Búvár Oktatás az első önálló, automatikus légzőautomata

CMAS: Confederation Mondiale des Activities Subaquatiques – Vízalatti Sportok Nemzetközi Szövetsége Alapítás: 1959 Első elnöke Jacques-Yves Cousteau

Búvár Oktatás CMAS logó

1960: A CMAS esőként dolgozza ki az oktatási és minősítési rendszerét, nemzetközi kézjelzéseket alakít ki amelyeket idővel más oktatási szervezetek is átvesznek.

Búvár Oktatás Cousteau térképen mutat egy merülőhelyet

Jacques-Yves Cousteau volt az a személy aki kutatásai és filmjei révén először mutatta meg a vízalatti világ csodáit a széles közönségnek. Első filmje a Csend világa volt 1956-ban.

A tanfolyamokat valamely búvárszervezet előírásai szerint bonyolítják le az egyes iskolák, ezért vannak bizonyos különbségek a különféle alapfokú tanfolyamok között, de mivel az alapvető élettani, fizikai és egyéb ismeretek megegyeznek, ezért pusztán az oktatási rendszer alapján nem szerencsés különbséget tenni tanfolyam és tanfolyam között.

Búvároktató lebeg

Azt javasolják, hogy a tanfolyamot kínáló oktatókat végigjárva, felkészült és szimpatikus oktatót kell választani, nem pedig búvárrendszert. Búvártanfolyamot tehát a személyes igényeinknek megfelelően egy alkalmas oktatóval válasszuk ki. A Szegedi Búvárok csoportjában hisszük, hogy minden igényt kielégítő, magas szintű búvároktatást valósítunk meg. Válassz bennünket. Keress bármelyik elérhetőségünkön.

Búvártanfolyam Szeged

A kedvtelési búvár több speciális merülési típus ismereteit sajátíthatja el különféle tanfolyamokon, így megismerkedhet a mélymerülés, a barlangi merülés, a roncsmerülés, stb. alapjaival. A búvártevékenységek minden ágát (kedvtelési búvárkodás, búvársport, tudományos munka, stb.) igyekszik összefogni a CMAS, a búvárok világszövetsége.

Búvár Oktatás CMAS búvárkártya

A CMAS saját búvároktatási rendszerében is képez kedvtelési búvárokat. A magyarországi búvártevékenység szabályozásában jelentős szerepe van a Magyar Búvár Szakszövetségnek (MBSZ) is, ami a CMAS tagszervezete.

Búvár Oktatás MBSZ

Az MBSZ Merülési Szabályzatát ide kattintva olvashatod.

búvár szeged


Társadalmi felelősségvállalás

Mi, búvárok elkötelezett természetvédők vagyunk. Talán azért, mert a vízalatti érzékeny élővilág sokkal sérülékenyebb és a pusztulás jelei már egyértelműen látszanak. Az emberi tevékenység, a túlhalászat, a szemetelés, a tengerek kizsákmányolása mára elpusztította az élővilág nagyobbik részét. Minden fórumot megragadunk, hogy felhívjuk a figyelmet a problémákra és rávilágítsunk a védelem szükségszerűségére. Sokszor halljuk, hogy ugyan mit is tehetne egyetlen ember, hiszen csak csepp a tengerben. Igen, pontosan. A tenger cseppekből áll.

Szerencsére hívnak bennünket beszélgetésekre, előadásokra. Mindig nagy örömmel teszünk eleget a meghívásnak. Legutóbb Szarvason jártunk a Városi Könyvtárban egy rendezvénysorozat részeként. A helyi televízió híradója a következő anyagot készítette.

Bemutató merülés, Mórahalom

Meghívtuk a Bay Zoltán Nonprofit Kft. dolgozóit egy bemutató merülésre. Néhány bátor kolléga elfogadta a kihívást és meglátogatta a vízalatti világot. Klassz volt, örülünk, hogy itt voltatok, szuper, hogy mindannyian jól éreztük magunkat!

Elkötelezettek vagyunk a környezetünk megóvásáért, az emberiség öko-lábnyomának csökkentéséért. Teszünk a természetes környezet megóvásáért. Sokan azt mondják, hogy nem érdemes apró, mindennapi cselekedetekkel tenni a környezetért, hiszen az csak csepp a tengerben. Mi azt mondjuk, hogy a tenger cseppekből áll.

búvár szeged

Szegedi Búvárok. Búvátanfolyam az alapoktól és tovább...

A Szegedi Búvárok központi email címe: info@szegedibuvarok.hu

Szegedi Búvárok Oktatás

Szegedi Búvárok!

Szegedi Búvárok! Búvár csapat Szeged városában, nem csak Szegedieknek!

Búvár Szeged

A honlap szerkesztője Marschalek Tamás +36-20-515-0243 info@szegedibuvarok.hu.